Prohlášení IVK: Nejsme ve válce, nepotřebujeme drakonická opatření

1. Vývoj koronavirové epidemie nesmí být podceňován a ani my ho nepodceňujeme. Čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme, ale vidíme je trochu jinak než Hamáček, Prymula a podobní. Interpretace těchto čísel nesmí být ponechána lékařům, musí promluvit statistikové (odborníci na analýzu časových řad). Závěry musí udělat politikové. Jsme – spolu s řadou předních českých imunologů – přesvědčeni, že covid ohrožuje jen ty, kteří už jsou vážně nemocní. Navíc opakovaně připomínáme, že lidé s pozitivním testem jsou jen nakažení, nikoli nemocní.

2. Aktuální vývoj nemocnosti neopravňuje k výhružkám a výrokům, které z úst členů vlády zazněly v minulých dnech – mrazáky plné mrtvol v ulicích, optimální způsob pohřbívání není „do země“, atd. Používaná rétorika je útočnou zbraní, která má vystrašit občany nepřijatelnými, protože nepřiměřenými vládními opatřeními. Parlamentní opozice se nechala dotlačit do podobných výroků, i když si to nepřiznává.

Modern news platform
for demanding readers

Subscribe to thematic newsletters prepared by professional editors.

• Read your newsletters at regular time you want. E.g. every day at 9am.
  • We update your timeline only every 3 hours. Because that's sane.
  • No notifications. No endless scrolling. No addiction and FOMO.